0182-352060

Mail ons

info@fysiofitness-bergambacht.nl

Bezoek ons

Meidoornstraat 5 - Bergambacht

Manuele therapie

wat is Manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie. De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van klachten aan de wervelkolom en gewrichten in de armen en benen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie een (master)opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd met een duur van drie tot vier jaar. In onze praktijk werken vier erkende en geregistreerde manueel therapeuten.

aanpak

Het eerste onderzoek van de manueel therapeut bestaat in de eerste plaats uit een intakegesprek, waarbij zoveel mogelijk informatie wordt verzameld over de klachten en alles wat van invloed is of kan zijn.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de gegevens uit het onderzoek kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of behandeling met manuele therapie zinvol is en waaruit het behandelplan en de behandeling zal bestaan.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens het werk en in het dagelijks leven te optimaliseren.

Behandeling

Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten die erop gericht zijn de beweeglijkheid te herstellen. Dit kan met mobilisaties, maar ook door middel van  manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd), of door middel van training om een eventueel teveel aan beweging te stabiliseren.

In veel gevallen is het tijdens en na de behandeling door de manueel therapeut zinvol via oefeningen de spieren te trainen, zodat deze weer op een juiste wijze kunnen reageren op de herwonnen beweeglijkheid en qua kracht en conditie weer op het juiste niveau komen. Hierdoor worden problemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen. Manuele therapie is dus, net als fysiotherapie, altijd maatwerk en toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze geregistreerde manueel therapeuten zijn Kees Bakker, Nanda van Elven, Maaike Kragting en Sabine Bakker

ONZe therapeuten

AFSPRAAK MAKEN

OF ANDERE VRAGEN?

BEZOEK ONS

OP ONZE PRAKTIJK